Cts. Eyl 23rd, 2023

Mer enn 12 tusen arbeidere i General Motors, Stellantis og Ford-fabrikker i USA gikk i streik etter at tariffforhandlingene ikke ga noe resultat.

Da kollektive forhandlinger mislyktes, streiket bilarbeidere i USA. Mer enn 12 tusen arbeidere gikk i streik i fabrikkene til General Motors, Stellantis og Ford, de tre største bilselskapene i USA.

I en uttalelse på sin sosiale mediekonto kunngjorde United Auto Workers Union at en streik har startet i tre fabrikker av de tre store amerikanske bilselskapene, General Motors, Ford og Stellantis, etter at fristen for tariffavtaler har utløpt.

President Shawn Fain i sin webcast to timer før kontraktene utløper ved midnatt, “I kveld vil vi for første gang i vår historie gå til streik i alle tre av de tre store samtidig. “

Fain sa at fagforeningen vil gå i streik ved ett anlegg i hvert selskap. Følgelig gikk arbeidere i streik ved den endelige monteringen og malingsfasilitetene til General Motors i Wentzville, Missouri, Stellantis i Toledo, Ohio, og Ford i Wayne, Michigan. UAW representerer omtrent 150 tusen arbeidere. Antall arbeidere som slutter i jobben er uttrykt som 12 tusen 700.

FAGFORENING ØNSKER 36 PROSENT HØYELSE

Den største uenigheten mellom fagforeningen og bilselskaper er uenigheten om lønnsøkninger.

General Motors økte lønnsøkningen, som de tidligere hadde foreslått fra 18 prosent, til 20 prosent i forhandlinger torsdag. Mens Ford foreslår en lønnsøkning på 20 prosent, er Stellantis tilbud på 17,5 prosent.

United Automobile Workers Union krever derimot en lønnsøkning på minst 36 prosent over fire år for å klare levekostnadene.

Et annet spørsmål om uenighet er forbedring av lønn og sosiale rettigheter for midlertidige eller yngre ansatte på lavere nivåer. Mens den nåværende høyeste lønnen er $31 per time, kan disse arbeidernes inntekter være så lave som $22 per time.

USAs president Joe Biden møtte United Automobile Workers Union-president Fain og ledere av tre store bilselskaper torsdag kveld om de pågående forhandlingene. (DW)